Veelgestelde vragen

Krijg antwoord op veelgestelde placenta vragen

Hoe wordt de placenta bereid voor consumptie?

Er zijn twee methodes waarop de placenta bereid kan worden.

Methode 1: Voor de rauwe methode wordt de placenta eerst schoongemaakt en voorbereid voor het drogingsproces. Er wordt geloofd dat hierdoor de meerderheid van vitale voedingsstoffen en hormonen bewaard blijven.

Methode 2: De veel gebruikte methode is die vanuit de traditionele Chinese geneeskunde. Volgens de TCM theorie kan het proces van baren een overmaat van leegte achterlaten, wat wordt beschouwd als yin/koud. Er wordt geloofd dat een manier van helen tijdens de kraamperiode is om meer yang energie toe te voegen via warmte.

Capsuleer je de placenta in mijn huis of jouw huis?

Tot nu toe heb ik alle placenta’s bij mij thuis gecapsuleerd. Mocht je dit heel graag bij jou thuis willen neem dan contact met mij op. Ik capsuleer 1 placenta per keer om het veiligst te werk te gaan. Mijn werkomgeving is uitgerust en ingericht met alle benodigde spullen om veilig en hygiĆ«nisch te werk te gaan.

Wat voor capsules gebruik je?

Ik gebruik capsules maat 0.

Hoeveel capsules geeft mijn placenta?

Dat hangt erg af van de grootte van je placenta en de methode van preparatie. Ergens tussen 75-200 capsules.

Hebben de capsules een bepaalde geur of smaak?

Er zijn vrouwen die vinden dat hun capsules ijzerrijke of anderszins duidelijke geur/smaak hebben, terwijl anderen dat niet doen. Zelf vind ik het een beetje naar aarde ruiken. Ik zou aanraden de capsules met voldoende vloeistof in te nemen.

Hoe lang duurt het capsuleer proces?

Het proces kan ongeveer 24 tot 48 uur in beslag nemen, dit hangt ook erg af van het moment waarop ik word ingelicht. Als het een verse placenta is dan zal ik er de eerste avond aan beginnen, zodat het de hele nacht kan drogen.

Het proces van drogen duurt zeker wel 12 uur, maar bij sommige placenta’s langer. Ik zal pas beginnen aan het capsuleer proces als ik zeker weet dat de placenta goed gedroogd is. Gedurende het proces houd ik je op de hoogte en spreken we een moment af waarop het goed uitkomt dat ik langs kom om alles af te leveren.

Hoe bewaar ik de placenta?

Zorg AUB dat dit heel goed is voorbereid! Het is wel eens voorgekomen dat ik een placenta in een vuilniszak terug kreeg en dat is echt niet wat gewenst is. Als eerst: na de geboorte dient de placenta binnen 4 UUR gekoeld te worden in de koelkast. Ik zou je willen aanraden ruim de tijd te nemen op de navelstreng uit te laten kloppen – echt heel belangrijk!(ik zou ruim 30 minuten minimaal adviseren). Zie dit mooie filmpje hierover.

Als je thuis bevalt dan kan je de placenta het best in een afsluitbare glazen/plastic bak bewaren (die ook vriezer proof is), mocht om wat voor reden dan ook de placenta moeten worden ingevroren. Glas schrijf ik omdat dit het zuiverst materiaal is, plastic kan wel maar kijk dan even naar het soort plastic.

In geboortecentra/ziekenhuizen hebben ze vaak plastic witte containers, die ik vaak ontvang. Laat ze aub het celstof matje verwijderen en de placenta direct in de container plaatsen. Je kan natuurlijk je eigen glazen bak overal mee naartoe nemen.

Klik hier voor een blog waarin de verschillende soorten plastic worden uitgelegd

Het is fijn om een kleine cooltas mee te nemen waarin je de placenta naar huis kan vervoeren. Zorg dat je de placenta pas als laatst mee vraagt zodat hij niet te lang ongekoeld blijft liggen.

Wat als ik ben ingeleid, een ruggenprik/pijn stilling, keizersnede of meconium houdend vruchtwater had tijdens de geboorte?

Een geruststelling: je placenta kan nog steeds gecapsuleerd worden. Veel medicijnen zijn al afgebroken op het moment dat de placenta wordt geboren. Na een keizersnede kan het consumeren van de placenta juist erg helend zijn , je zou er ook een balsem door mij van kunnen laten maken om je litteken na 6 weken mee in te smeren. Bij meconium maak ik de placenta extra goed schoon met vinegar. Meconium is meestal steriel en waar het voor de baby gevaarlijk kan zijn in te ademen tijdens de geboorte, is het daarnaast onschadelijk.

Wat als ik Strep-B positief ben getest?

Strep-B, GBS infectie vraagt erom om via de TCM bereid te worden om ervoor te zorgen dat de bacteriƫn van je infectie zijn gedood voor het drogingsproces van de placenta.

Wanneer kan mijn placenta niet gecapsuleerd worden?

Bij de volgende contra-indicaties:

 

  • Een placenta die in een vuilniszak wordt geleverd
  • Een placenta die langer dan 72 uur in de koelkast heeft gelegen en niet is ingevroren
  • Wanneer er tijdens de zwangerschap/bevalling een baarmoederinfectie was of een ontsteking aan de vliezen
  • Veel roken tijdens de zwangerschap
  • Veel drugsgebruik tijdens de zwangerschap
  • Kanker aan de placenta (choriocarcinoom)
  • Bepaald medicijngebruik tijdens de zwangerschap (over het algemeen kan je zeggen dat medicatie die veilig is voor borstvoeding ook geen bezwaar geeft om te capsuleren)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hebben mijn capsules/tinctuur een bepaalde houdbaarheidsdatum?

De gedroogde capsules kunnen tot ong. 6 weken na bereiding bewaard worden voor dagelijks gebruik. Na die 6 weken kan je ze invriezen in een zip-lock diepvrieszak. De tinctuur heeft geen houdbaarheidsdatum maar dient wel op een donkere, koele plek bewaard te worden. Hele fijne ondersteuning voor de menupauze.

Kan mijn placenta gecapsuleerd worden na invriezen?

Ja, dat kan. Als de placenta binnen 4 uur in de koelkast is gedaan en binnen 48-72 in de vriezer tot max. 6 maanden kan het zeker. Na 6 maanden soms ook, maar dat ligt aan de staat van de placenta. Let wel; na die periode zijn de meeste hormonen en voedingsstoffen verdwenen.

Wat is de dosering van placenta capsules? En wanneer neem ik ze in?

Je weet nooit hoeveel capsules uit de placenta komen, maar ongeveer tussen de 75-200 capsules. Ik zou graag aan willen raden goed te blijven voelen of het de juiste dosering is, zo niet; neem dan wat minder of meer. Begin de dosering met een lage instap zou ik aan willen raden, al helemaal als je je goed voelt. Inname voor het eten verhoogt de werking. Wees voorzichtig met inname in de avond voor een zachte overgang naar de nacht. Niet later dan 19.00 zou ik doen.

Dosering

Week 1-2:

1 capsules 3 maal per dag. Bij het ontbijt, lunch en avondeten

Week 3-4:

1 capsules 2 maal per dag. Bij het ontbijt en late namiddag

Week 5-6:

1 capsule 1 maal per dag of zo vaak je denkt dat nodig is

Neem maximaal 9 capsules per dag.

Mocht je na 6 weken nog capsules over hebben, dan kun je ze nog 2 jaar in de vriezer bewaren.